Nieuwe website online

Nieuwe website online

Alternatief Kerstconcert in de Fatimakerk

Twee jaar geleden werd onze kerk op het eerste weekend van december voor de eredienst gesloten. Onze pastorale ploeg Fatima bleef als verweesd achter! Doch we putten kracht uit onze hechte vriendschapsband om de bewoners van de wijk niet in de steek te laten en zoals Christiaan het telkens verwoordt: “We doen koppig voort”.

Toen we vernamen dat de zusters Passionistinnen het klooster en de kerk in erfpacht gaven aan vzw Oranjehuis zochten we contact met de directie Mevr. Sabine Bourgeois. We werden er heel vriendelijk onthaald en mochten onze vergaderruimte met veel plezier verder gebruiken. Ondertussen leerden we Mevr. Agnes Bruneel kennen die werkzaam is in het Oranjehuis en als woordkunstenares verschillende optredens verzorgt. Wij droomden … en Agnes zag het zitten om een voorstelling in onze Fatimakerk uit te werken.

Onze pastorale ploeg Fatima zocht en vond samenwerking met het Oranjehuis en met het pastorale eenheidsteam St.-Marcus Heule-Bissegem. We opteerden voor een kerstconcert omdat het thema en de sfeer heden ten dage nog veel mensen aanspreekt. Na enkele vergaderingen, waaraan iedereen enthousiast meewerkte, kregen de plannen meer en meer concrete vorm. De directe voorbereiding verliep vlotjes door medewerkers van de drie organiserende instanties. Ze creëerden op het podium een sober decor met kerstbomen, een bank achteraan voor de zangers en musici Hilde (mezzosopraan), Judith (sopraan, dwarsfluit) en Alana (klarinet), de synthesizer van Geert aan de ene kant en een wit bekleedde bank aan de andere kant, centraal in de achtergrond een rots dat de stal verbeeldde.

Op vrijdag 9 december, op hetzelfde weekend als de sluitingsdatum van de kerk, stond de deur van de Fatimakerk opnieuw wagenwijd open. Een 160 mensen vulden de ruimte om het alternatief kerstconcert bij te wonen. Agnes verscheen op het podium in een los hangende witte tuniek met bordeaux rood gekleurde broek en schoenen. Met haar innemende stem en haar ongehoord inlevingsvermogen bracht zij het kerstverhaal zoals we het in de bijbel kunnen lezen vanaf de aankondiging van de engel Gabriël tot aan de vlucht naar Galilea waar het gezin zich vestigde in Nazareth. Dat unieke verhaal werd echter doorspekt met eigentijdse belevenissen en materialen die ze op een soms ludieke of meer ernstige wijze vergeleek met de povere situatie van 2.000 jaar geleden. De verhaalfragmenten werden telkens afgewisseld met muziek, liederen en melodieuze klanken. De eigen creatie van liederen en melodieën werden kunstig en live gebracht, soms eenstemmig, twee- en zelfs vierstemmig.

Bij het fragment over het schuilen van Maria en Jozef in de stal te Bethlehem werden de figuren in de rots zichtbaar gemaakt evenals het Kind Jezus dat bij de geboorte ook daar een plaatsje kreeg. Wat een creativiteit aan ideeën en verhalen, allemaal bedacht en geschreven door Agnes zelf! En wat konden we genieten van de soms herkenbare kerstmelodieën, doch ook van de eigen creaties van Geert die alle muziek bewerkte voor dit verhaal.

Als slot gaf Agnes ons de boodschap van hoop mee: ‘de geboorte van elk kind brengt ons een boodschap van hoop op de toekomst.’ Het werd een verhaal dat nog lange tijd zal nazinderen en ons doen nadenken over onze eigen westerse, verwende leefwereld.

Na een warm applaus en een hartelijk dank aan de uitvoerders kon iedereen nog even napraten bij een glaasje warme glühwein of chocomelk. De bezoekers spraken met heel veel lof over de puike en unieke presentatie van dit alternatief kerstconcert.